Munkagépek és az árpaföld is lángolt

Megosztás

Idén eddig két mezőgazdasági munkagép gyulladt ki Jász-Nagykun-Szolnok megyében, az aratás java viszont még hátra van. Mivel ezek a járművek fokozott tűzbiztonsági kockázatot jelentenek, fontos a szabályos munkavégzés és a megfelelő műszaki állapot.

Alig három hete Tiszafüred külterületén egy fűkaszálást végző traktor égett teljes terjedelmében, pár nappal később pedig Kunhegyes és Tomajmonostora között füstölt egy kombájn csapágya műszaki meghibásodás miatt.

– Mezőgazdasággal összefüggésben történt már tűzeset vármegyénkben, a legnagyobb június 30-án Szelevénynél: itt egy húsz hektáros árpaföldön keletkezett tűz, mintegy másfél hektárnyi növény semmisült meg – tájékoztatta hírportálunkat Németh Ádám, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

A nagy terheléssel működő gépek fokozott tűzbiztonsági kockázatot jelentenek a melegebb, szárazabb időszakban, éppen ezért fontos a földeken a szabályos munkavégzés, illetve a gépek megfelelő műszaki állapota.

– A gazdálkodók a munkálatok megkezdése előtt gépellenőrzésen megbizonyosodhatnak arról, hogy a traktorok, kombájnok és egyéb berendezéseik üzembiztosak. Ezekre az alkalmakra várja a katasztrófavédelem minden szezon előtt a gazdák hívását, a legalább öt gépet érintő ellenőrzéseket ugyanis a tervezett időpont előtt tíz nappal be kell jelenteni a területileg illetékes katasztrófavédelmi kirendeltségnek – fogalmazott a szóvivő.

Az ellenőrzésekről jegyzőkönyv készül, egy példánynak a gépben a helye, az előírásoknak megfelelő tűzoltó készülékkel együtt. A katasztrófavédelem nem csak a munkálatok kezdete előtt, hanem szezon közben is biztosít konzultációs lehetőséget a gazdálkodók számára.

Németh Ádám néhány fontos szabályt ugyancsak felsorolt: a kalászos növények betakarítását lehetőség szerint a közutakhoz és vasútvonalakhoz legközelebb eső részen kell elkezdeni, ezek mellett legalább három méter széles védőszántást kell alkalmazni.

– Kazlat, szérűt vagy rostnövény-tárolót robbanásveszélyes anyagok tárolására vagy forgalmazására szolgáló építményektől kétszáz; egyéb épületektől száz; közúttól, erdőtől vagy lábon álló gabonától huszonöt; valamint magasfeszültségű, föld feletti elektromos vezetéktől húsz méter védőtávolságra kell elhelyezni – részletezte.

Munkavégzés közben tilos a dohányzás, még a gépek vezetőfülkéjében is, de tiltott minden olyan tevékenység, ami nyílt láng használatával járhat.  

– Pihenőidőben a gépeket a táblától legalább tizenöt méter távolságra kell leállítani, ha ez nem lehetséges, akkor a tábla körül három méter széles védőszántást kell kialakítani. Szintén a földtől tizenöt méterre kell kialakítani a dohányzóhelyet is, ahol megfelelő mennyiségű vizet kell biztosítani – sorolta.

A szabadban összerakott kazlakra egymástól való távolságára is vonatkoznak bizonyos szabályok, húsz méternél közelebb nem lehetnek, de a vasúttól és közúttól is megszabott távolságra kell elhelyezni ezeket.

Forrás:Szoljon.hu

Kapcsolódó cikkek